ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ekonomik, sosyal ve idari yapıyı doğrudan veya dolaylı olarak kontrol etmek için bir araya gelerek, haksız menfaat ve yüksek kazanç sağlamak amacıyla yasalara aykırı biçimde oluşan mafya tipi yapılar ile silah mühimmat ve tehlikeli madde kaçakçılığıyla mücadele eder. İfade edilen suç başlıkları ile ilgili olarak iller arası koordineyi sağlamak, istihbari bilgi toplamak, değerlendirme yapmak ve önleme tedbirleri alarak, gerektiğinde operasyon düzenleme ve yürürlükteki yasa hükümlerine göre soruşturma işlemlerini yürütmek ile görevlidir.
Organize suç örgütü nedir?
Silah Ve Mühimmat Kaçakçılığı
Silahların ve mühimmatının yasadışı imalatı ve kaçakçılığını önlemek, bu suçlarla mücadele etmek Daire Başkanlığımız görev kapsamındadır.
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunun kapsamına giren her türlü silah, mühimmat ve diğer aletlerin kaçakçılığını önlemek için istihbari bilgi toplamak, değerlendirmek ve bu tür faaliyetleri önlemek amacıyla gerekli tedbirleri almak, operasyonlar düzenlemek ve mevzuat hükümlerine göre gerekli işlemleri yapmak görev kapsamındadır.
6136 sayılı Kanun Madde 12/1
Her kim bu Kanunun kapsamına giren ateşli silahlarla bunlara ait mermileri ülkeye sokar veya sokmaya kalkışır veya bunların ülkeye sokulmasına aracılık eder veya bunları 29/6/2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silâh, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun hükümleri dışında ülkede yapar veya bu suretle ülkeye sokulmuş ve ülkede yapılmış olan ateşli silahları veya mermileri bir yerden diğer bir yere taşır veya yollar veya taşımaya bilerek aracılık eder, satar veya satmaya aracılık ederse veya bu amaçla bulundurursa beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.
6136 sayılı Kanun Madde Madde 13/1
Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve otuz günden yüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Tehlikeli Madde Kaçakçılığı
Türk Ceza Kanununun “Tehlikeli Maddelerin İzinsiz Olarak Bulundurulması veya El Değiştirilmesi” başlıklı 174. Maddesinde belirtilen kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerin (KBRN) kaçakçılığı ile mücadele alanında istihbari bilgi toplamak, değerlendirmek, suçun men ve takibi amacıyla gerekli tedbirleri almak, gerektiğinde ulusal veya uluslararası operasyona dönüştürmek görev kapsamına girmektedir.
Ülkemiz üzerinden yapılabilecek KBRN kaçakçılığının hem ülkemizin genel güvenliğine, hem de toplum ve çevre sağlığına olumsuz etkileri olabileceği bir gerçektir. Bu maddelerin silah yapımında kullanılması ise ulusal güvenliğimiz açısından daha büyük önem arz etmektedir. Bu yaklaşımla, KBRN maddelerinin yayılmasının önlenmesine yönelik KOM Daire Başkanlığı koordinesinde bağlı birimlerce gerekli çalışmalar yürütülmektedir.
© 2019 T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü