MALİ SUÇLARLA MÜCADELE
Tefecilik
İnsanların finans kuruluşlarından çeşitli nedenlerle kredi temin edememeleri ve içinde bulundukları ekonomik durumun aciliyeti nedeniyle “tefeci” olarak adlandırılan kişilere başvurdukları görülmektedir. Tefecilik Suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 241.maddesinde “Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” şeklinde düzenlenmiştir. Bu suç türünün kanunlaşmasıyla ekonomik ve ticari hayat ile dolayısıyla toplumun korunması amaçlanmıştır.
Tefeciler aracılığıyla finans elde etme her ne kadar kısa vadede içinde bulunulan zor durumdan çıkış yolu olarak görünse de devamında çok çeşitli sorunlara sebep olabilmektedir.
Klasik tefecilik, Pos tefeciliği, Sanal Pos tefeciliği gibi yöntemlerle işlenen bu suça rastlanılması halinde vatandaşlarımızın kolluk birimlerine müracaat etmesi önem arz etmektedir.
Nitelikli Dolandırıcılık
Dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimsenin aldatılması sonucunda sağlanan haksız yarar olarak tanımlanabilmektedir.
Son dönemlerde dolandırıcılar tarafından vatandaşlarımız telefonla aranarak ya da e-posta gönderilerek şans oyunları, çekilişler ya da kampanyalardan hediye kazanıldığı söylenmekte ve bu ödülü alabilmeleri için ön ödeme yapılması gerektiği belirtilerek vatandaşlarımızdan para talep edildiği görülmektedir.
Diğer bir yöntem ise dolandırıcıların telefonda kendilerini kamu görevlisi (savcı, hâkim, polis, asker vs.) olarak tanıtarak vatandaşlarımıza haklarında suç örgütüne üye olmaktan işlem yapılacağını söylemek suretiyle korkuttukları ve akabinde onları bu durumdan kurtarmak için vatandaşlarımızdan para talep ettikleri görülmektedir.
Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesinde Dolandırıcılık ve 158. maddesinde Nitelikli Dolandırıcılık suçları düzenlenmiş ve bu suçlar için hapis ve para cezalan öngörülmüştür.
Her geçen gün farklı yöntemler ile karşımıza çıkan dolandırıcılara karşı yapılan uyarıların dikkate alınması, vatandaşlarımızın en ufak bir şüphede dahi kolluk birimlerine bildirmesi bu suçla mücadele açısından önem arz etmektedir.
Parada Sahtecilik
Parada Sahtecilik suçu Türk Ceza Kanunu hum 197. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
• Sahte Para Üretmek,
• Ülkeye Sokmak veya Nakletmek,
• Muhafaza Etmek,
• Tedavüle Sokmak,
• Sahte Parayı Bilerek Kabul Etmek,
• Sahteliğini Bilmeden Aldığı Parayı Tedavüle Koymak, bu kanun hükmü kapsamında para ve hapis cezası ile cezalandın lir.
Sahte para ile en çok; Kurban Bayramı döneminde kurbanlık hayvan pazarlarında, alışveriş merkezlerinde, benzin istasyonlarında, eğlence yerlerinde, ticari taksilerde, market ve büfelerde, seyyar milli piyango gişelerinde ve büyük miktarda banknotlarla yapılan alışverişlerde karşılaşılmaktadır.
Emniyet teşkilatı olarak söz konusu suça yönelik yürütülen etkin mücadelenin yanında vatandaşlarımızın da en ufak bir şüphede dahi kolluk birimlerimizle irtibata geçmesi bu suçla mücadele açısından önem arz etmektedir.
© 2019 T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü